Belgium atomlétesítményei nincsenek biztonságban


A Charleroi melletti atomerőmű biztonsági őrét meggyilkolták, a belépőkártyáját pedig ellopták ismeretlen tettesek. Szakértők szerint Belgium atomlétesítményei nincsenek biztonságban, ráadásul kiderült: két atomerőműi dolgozó 2012-ben csatlakozott a dzsihadistákhoz

Charleroi városában megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét – írja a La Derniere Heure című belga lap online kiadása. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, ám a lap úgy tudja, elvitték az őr belépőkártyáját is.

Az eset ráadásul nem is most, hanem még csütörtökön történt. A lap szerint az őrt és kutyáját csütörtök kora este lőtték le ismeretlenek. A hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket: letiltották a belépőkártyáját – írja a brit The Daily Telegraph. Egyelőre vizsgálják, azért ölték-e meg a férfit, hogy kártyájával később bejuthassanak az erőműbe.

Célpont lehet

Amint arról a lap beszámolt korábban, a belga nukleáris kutatási program vezetőjét lehallgatták és lefilmezték az El-Bakraoui testvérek, akik a brüsszeli merényletekben robbantották fel magukat a hét elején. Amikor ez február közepén kiderült, Jan Jambon belügyminiszter nem rendelte el az atomlétesítmények fokozottabb védelmét, de két héttel később már kivezényelte a katonákat az atomerőművekhez: plusz 140 ember védte az öt létesítményt.

A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák a nukleáris létesítményeket is potenciális célpontként kezelik. A brüsszeli robbantásokat követően két erőművet is kiürítettek.

Pénteken közölt terjedelmes írást a The New York Times arról, hogy a belga hatóságok attól félnek, könnyen sebezhetőek az atomerőműveik. Egy átfogó vizsgálatot követően tizenegy embertől vonták vissza a belépőkártyáját Belgium-szerte.

Egykori atomerőmű-dolgozók az Iszlám Államnál

A cikk szerint 2012-ben a doeli atomerőmű (itt ölték meg az őrt is) két dolgozója elhagyta az országot, Szíriába utazott és csatlakozott a dzsihadistákhoz. A hatóságok azt feltételezik, hogy az egykori dolgozók tudásukat át is adták az Iszlám Államnak. Itt olyan csapatban dolgoztak, amely tele volt belgiumi harcosokkal, köztük Abdelhamid Abaaouddal, a tavaly novemberi párizsi merényletek értelmi szerzőjével. A görögök egyébként szombaton közölték: Abaaoud athéni lakásában már tavaly januárban találtak olyan dokumentumokat, amelyek egy a belga reptér elleni merényletre utaltak.

A New York Times úgy tudja, a két munkás egyike meghalt Szíriában, ám másikukat 2014-ben börtönbe zárták terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. Ám egy évvel később kiengedték. Abban a reaktorban, ahol a két ember dolgozott, 2014-ben ismeretlen tettes eltekert egy kart, és elfolyatott 65 ezer liter olajat, amely a turbinák működését segíti. A tett miatt majdnem túlmelegedett a reaktor, be is kellett zárni öt hónapra. A nyomozók még mindig nem tudják, hogy az eseménynek köze volt-e a két terroristához.

Ezért veszélyes

Belgium rendelkezik alacsonyan dúsított urániummal (amellyel három erőműve működik) és magasan dúsított urániummal is (ezt kísérleti atomlétesítményükben használják orvosi izotópok előállítására) – utóbbit az Egyesült Államoktól veszik. Ez az, amire a terroristáknak fájhat a foga, ugyanis atomfegyvert is ebből lehet előállítani. Ugyan szakértők szerint egy esetleges magasan dúsított uránium rablásába a munkát végző terroristák a magas sugárzás miatt belehalnának, mielőtt elérnék az urániumot, ez valószínűleg nem tántorítaná el az Iszlám Államot attól, hogy megpróbáljon szert tenni atomfegyver-alapanyagra.

Szakértők arra is figyelmeztetnek – írja a New York Times –, hogy ha valahogy mégis képes lenne magasan dúsított urániumot szerezni a terrorszervezet, fel tudna fogadni olyan tudósokat, akik építhetnek egy primitív szerkezetet, amely atomfegyverként is szolgálhatna.

https://fiatalszemmel.blogstar.hu/./pages/fiatalszemmel/contents/blog/26104/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?